Четвъртък, 28.03.2024, 22:10 | Добре дошъл Guest

Publisher


Бъди граждански журналист - публикувай!
Начало » 2009 » Септември » 25 » 25. 09.2009 – STAR NIGHT – „Нощ на учените”. „Машината на времето” в Техническия университет в София и „краят на света през 2012”
14:24
25. 09.2009 – STAR NIGHT – „Нощ на учените”. „Машината на времето” в Техническия университет в София и „краят на света през 2012”
Защо „нощ”, а не „Ден на учените”? Дали пък не е „нощ”, защото още от студентски години учените привикват да дават предпочитание именно на тази част от денонощието, като по-подходяща за техните занимания.

25 Септември – „Нощ на учените” е посветена на всички, които се занимават професионално с наука, както и на младите хора, за които тя е бъдещ професионален избор за развитие.

Целта на всички прояви в европейските страни е да се предизвика интереса на широк кръг от хора към учените и тяхната роля за икономическото и социално развитие на обществото, както и за повишаване качеството на живот. Различните събития ще дадат възможност учените да бъдат видяни в по-различна светлина от тази, в която обществото обикновено ги възприема – като група от недотам общителни, често на възраст, люде, които са далеч от всичко, което не е органически свързано с тяхната си научна област, по-често скучни, дори сприхави, недай си Боже – забавни, прекараващи живота си пред научна апаратура или компютри, в лаборатории и научни зали или по конференции и симпозиуми и в писане или четене на доклади или безмислено повтаряне на едни и същи изчисления с години... Днес учените ще имат възможността да участват в дискусии и общи забави с хората, като покажат не само своите професионални качества, но и творчески порив и житейски умения.

STAR NIGHT е българският проект, част от европейската „Нощ на учените”, която ще се проведе за пета поредна година в цяла Европа, в рамките на най-голямата европейска програма за финансиране на научни изследвания и технологично развитие (7РП).
Проектът STAR NIGHT, посветен на „Нощта на учените”, се рализира с учатието на: Технически университет – София (координатор), Клуб „Млади Таланти”, ДИПКУ на Тракийския университет - Стара Загора, Русенски университет „Ангел Кънчев”, Съюз на българските астрономи, Медицински университет – Пловдив, Община Пловдив и Академията за танцово, музикално и изобразително изкуство и с партньорството на национално и местно ниво със Съюза на учените в България, Съюза на физиците в България, музеи, общини и много други организации.

На 25 септември 2009 г. са предвидени различни инициативи в София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Варна, Шумен, Ямбол, Силистра, Плевен, Хасково и Димитровград.

Тази година голяма част от проявите в България ще преминат под знака на науката за космоса, т.к. 2009 е Международната година на астрономията, а страната ни отбелязва и 30 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

                                                  
Георги Иванов, първият български космонавт    Марин Бъчеваров, първият български астроном

Извадки от Програмата на Техническия университет за „Нощта на учените”, свързани с астрономията:
1. „От Земята към Вселената” – изложба на Института по астрономия към БАН
2. „150 години от рождението на първия български астроном Марин Бъчеваров” – Национален политехнически музей и Катедрата по астрономия към Софийския университет показват уникални снимки и документи, свързани с дейността на проф. Марин Бъчеваров
3. Най-успешните фотографии, участвали в конкурса „Звездоброец” на Клуб Малди таланти за снимка на астрономически обект
4. Гвоздеят на програмата – научни кафенета от 18:30ч.
– „400 години от телескопа на Галилей и краят на света през 2012 г.” – Блок 2, зала 2130
– „Машината на времето съществува - Разумът” – Блок 2, зала 214

Рубрика: Новини
Видяно: 715 | Добавено от: svetletom | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Само регострираните потребители могат да добавят коментари.
[ Регистрация | Вход ]
Вход
Потрбител:
Парола:
Търси
Рубрики
Новини [11]
Репортажи [0]
Статии [2]
Политика и икономика [1]
Общество [5]
Свят [1]
Култура и изкуства [0]
Други [2]
Календар
«  Септември 2009  »
НПВСЧПС
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архив
Гражданска журналистика
  
„Участвам в едно движение за промяна на начина, по който американската преса вижда и прави нещата. То се нарича „публична” или „гражданска” журналистика.

„Гражданската журналистика е поне ТРИ НЕЩА:

·  Първо, тя е една нова концепция за мисията на медиите.

·  Второ, тя е вече и практика, постепенно разширяваща се в американската журналистика.

·  На трето място тя е движение на хора и организации.”

„Медиите са отговорни за създаването и поддържането на истински публичен диалог - те са тези, които правят от него „делиберативен диалог” (диалог, в който волята на гражданиите се изразява най-пълно и точно - бел.ред.).”

„... отразяване, което е подчинено на приоритети и дискусионни въпроси, формулирани от самите граждани.”

„„Екипът за публичен живот” търси друг тип отразяване на публичния живот, в което зрителният ъгъл е „отдолу-нагоре””.

„... да се открие как гражданите като непрофесионалисти назовават и подреждат проблемите в публичния дневен ред.”

„В редица случаи усилията са насочени към фокусиране на гражданското репортерство върху търсенето на решения за различни обществени проблеми.”

„Факт е, че журналистите се нуждаят от нашата (гражданска - б.ред.) подкрепа, ако наистина искаме да създадем работеща публична сфера.”

Робърт М. Пърсиг "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет"

"Ако някой е неблагодарен и ти го наречеш неблагодарник, ами много хубаво, измислил си му прякор. Никакво разрешение не си намерил."

www.publisher.ucoz.org - Силата на словото


Често чуваме, че са нужни дела, не думи. И забравяме, че словото е сила , че словото е най-мощното оръжие в ръцете на обикновения гражданин, че словото е начинът, по който “обикновеният” гражданин се превръща в необикновен гражданин.
Нека пишем новини, репортажи, истории, пътеписи, есета и тн.
Словото притежава различни видове оръжия.
Нека четем безпристрастни, интересни текстове, без политически повей, а с нагласа за едно по-добро и по активно общество. Общество от необикновени граждани.

Нека силата на словото бъде с нас.


Иван Давидов, копирайтър JWTHUTS

Аз съм гражданска журналистика;
Ти си гражданска журналистика;
Той/ тя/ то е гражданска журналистика;
Ние сме гражданска журналистика;
Вие сте гражданска журналистика;
Те са гражданска журналистика.
Статистика

Общо online: 1
Гости: 1
Потребители: 0