Неделя, 19.08.2018, 03:45 | Добре дошъл Guest

Publisher


Бъди граждански журналист - публикувай!
Начало » 2009 » Септември » 11 » Интелигентните хора и тютюнопушенето
11:30
Интелигентните хора и тютюнопушенето
Наскоро отказах цигарите и, така да се каже, това автоматично и по подразбиране доведе след себе си до поредното духовно израстване. В пълния смисъл на думата, осени ме следната мисъл: За да докажеш на себе си, че си интелигентен, първото нещо, котето трябва да направиш, е да откажеш цигарите, ако си пушач, и да си запалиш цигара, ако не си пушач.
 
Мога да обясня.
 

Ако си интелигентен човек, но все пак пушиш и отлагаш въпроса за това, че трябва да спреш цигарите, време е просто да спреш и да осъзнаеш, ама съвсем наистина, а не просто да повториш механично, колко е вредно за ТЕБ да пушиш. И готово. Никога не се бях замисляла наистина. За тези, които ще дадат за пример я дядо, я баба, я някой по-далечен роднина, който пушил по 2 до 3 кутии на ден и умрял на 93 години от разчесана пъпка на носа, ще кажа само едно. Ако не пушиш и ако пушиш, а всички останали условия в живота ти протекат по съвършено еднакъв начин, то вероятността да живееш х % години повече в първия случай е гарантирана, където х е винаги положително число.

 
Ако си интелигент човек и все пак не пушиш от страх да не се пристрастиш или защото имаш просто абсолютно неопределена омраза към тютюнопушенето, като отново повтаряш, без да се замислиш клишето “тютюнопушенето е вредно”, време е да спреш и да си запалиш една цигара. Доставя удоволствие (ехо, говоря за една цигара) и като казвам, че доставя удоволствие, вярно е, бих го сравнила даже с пушенето на лула само по себе си е ритуал и това създава удоволствие. Освен това, фактът, че не се страхуваш, че ако опиташ веднъж, задължително ще се пристрастиш, сам по себе си доказва, че си интелигентен човек.
 
В духа на рационалното мислене, естествено остава привидно още една възможност, която би следвало да разгледам.
 
Ако си интелигентен човек, т.е. вече си отказал цигарите и въпреки това не смееш да си запалиш една цигара, бих казала, че си още на началната права. Време е просто да помолиш някой от компанията на масата да те почерпи една цигара. Да се абстрахираш от всички и всичко и да останеш насаме с дима, който усещаш вътре в себе си, с пушека, който изпускаш, със стария специфичен жест, с който тръсваш цигарата и който не се забравя никога, като карането на колело. Да изпиташ полагащото ти се наслаждение, без нито за миг да си помислиш: “Ами ако пак пропуша!” Ако не се страхуваш, че можеш да пропушиш отново, то ти никога няма да го направиш.
 
Би ми се искало да кажа, че това е една по-обща концепция, която би следвало да работи и за други зависимости, но не мога да знам. За цигарите обаче съм сигурна.

Рубрика: Други
Видяно: 282 | Добавено от: proba| Тагове: тютюнопушене | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
Само регострираните потребители могат да добавят коментари.
[ Регистрация | Вход ]
Вход
Потрбител:
Парола:
Търси
Рубрики
Новини [11]
Репортажи [0]
Статии [2]
Политика и икономика [1]
Общество [5]
Свят [1]
Култура и изкуства [0]
Други [2]
Календар
«  Септември 2009  »
НПВСЧПС
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архив
Гражданска журналистика
  
„Участвам в едно движение за промяна на начина, по който американската преса вижда и прави нещата. То се нарича „публична” или „гражданска” журналистика.

„Гражданската журналистика е поне ТРИ НЕЩА:

·  Първо, тя е една нова концепция за мисията на медиите.

·  Второ, тя е вече и практика, постепенно разширяваща се в американската журналистика.

·  На трето място тя е движение на хора и организации.”

„Медиите са отговорни за създаването и поддържането на истински публичен диалог - те са тези, които правят от него „делиберативен диалог” (диалог, в който волята на гражданиите се изразява най-пълно и точно - бел.ред.).”

„... отразяване, което е подчинено на приоритети и дискусионни въпроси, формулирани от самите граждани.”

„„Екипът за публичен живот” търси друг тип отразяване на публичния живот, в което зрителният ъгъл е „отдолу-нагоре””.

„... да се открие как гражданите като непрофесионалисти назовават и подреждат проблемите в публичния дневен ред.”

„В редица случаи усилията са насочени към фокусиране на гражданското репортерство върху търсенето на решения за различни обществени проблеми.”

„Факт е, че журналистите се нуждаят от нашата (гражданска - б.ред.) подкрепа, ако наистина искаме да създадем работеща публична сфера.”

Робърт М. Пърсиг "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет"

"Ако някой е неблагодарен и ти го наречеш неблагодарник, ами много хубаво, измислил си му прякор. Никакво разрешение не си намерил."

www.publisher.ucoz.org - Силата на словото


Често чуваме, че са нужни дела, не думи. И забравяме, че словото е сила , че словото е най-мощното оръжие в ръцете на обикновения гражданин, че словото е начинът, по който “обикновеният” гражданин се превръща в необикновен гражданин.
Нека пишем новини, репортажи, истории, пътеписи, есета и тн.
Словото притежава различни видове оръжия.
Нека четем безпристрастни, интересни текстове, без политически повей, а с нагласа за едно по-добро и по активно общество. Общество от необикновени граждани.

Нека силата на словото бъде с нас.


Иван Давидов, копирайтър JWTHUTS

Аз съм гражданска журналистика;
Ти си гражданска журналистика;
Той/ тя/ то е гражданска журналистика;
Ние сме гражданска журналистика;
Вие сте гражданска журналистика;
Те са гражданска журналистика.
Статистика

Общо online: 1
Гости: 1
Потребители: 0