Петък, 29.03.2024, 14:12 | Добре дошъл Guest

Publisher


Бъди граждански журналист - публикувай!
Начало » 2010 » Май » 10 » МЕЖДУНАРОДНА ИНИЦИАТИВА „НАШАТА ЕВРОПА И ДРОГАТА”
09:56
МЕЖДУНАРОДНА ИНИЦИАТИВА „НАШАТА ЕВРОПА И ДРОГАТА”
По случай Деня на Европа в рамките на проекта „Заедно срещу дрогата” Помощното училище в Плевен осъществи поредна съвместна международна инициатива, озаглавена "Нашата Европа и дрогата", с Първо българско неделно училище „Св. Иван Рилски” в град Хатива (Испания) към асоциация „Балкан” - филиал Хатива, и арменския център „Аgate” за жени със специални потребности.
 

По идея на директора на българското училище в Хатива – г-жа Ваня Пенчева, учениците проведоха викторина "Нашата Европа и дрогата" и имаха възможност да изкажат своето мнение за Европейския съюз, неговите ценности и символи. Също така споделиха какво според тях трябва да направят управляващите за страната ни, за да се ограничи разпространението на наркотични вещества. Те отправиха към света послания за мир, единство и равноправие. Плевенските им съученици от Помощното училище се включиха с рисуване на открито на тема „Аз и дрогата”. Целта на събитието е да се привлече вниманието на учениците, родителите им и обществеността към европейската идея, с акцент върху политиката на ЕС за 2010 г. в борбата с бедността и социалното изключване. Първата стъпка към създаването на Европейския съюз е направена на 9 май 1950 г. На този ден в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация". Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия - сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ.

 
Денят на Европа е обявен на срещата на високо равнище на ръководителите на страните от Европейския съюз в Милано през 1985 г. Честването му отбелязва речта на министъра на външните работи на Франция - Робер Шуман, от 9 май 1950 г. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме с 12 златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен и единната валута (еврото). Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност. В България е обявен с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май – Деня на Европа.


Рубрика: Статии
Видяно: 7710 | Добавено от: nadia | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 1
0  
1 KimimointyBic   (06.04.2012 17:04) [Коментар]
Обичам пролетта ! А ти? Аз съм щастлив ! smile

Само регострираните потребители могат да добавят коментари.
[ Регистрация | Вход ]
Вход
Потрбител:
Парола:
Търси
Рубрики
Новини [11]
Репортажи [0]
Статии [2]
Политика и икономика [1]
Общество [5]
Свят [1]
Култура и изкуства [0]
Други [2]
Календар
«  Май 2010  »
НПВСЧПС
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архив
Гражданска журналистика
  
„Участвам в едно движение за промяна на начина, по който американската преса вижда и прави нещата. То се нарича „публична” или „гражданска” журналистика.

„Гражданската журналистика е поне ТРИ НЕЩА:

·  Първо, тя е една нова концепция за мисията на медиите.

·  Второ, тя е вече и практика, постепенно разширяваща се в американската журналистика.

·  На трето място тя е движение на хора и организации.”

„Медиите са отговорни за създаването и поддържането на истински публичен диалог - те са тези, които правят от него „делиберативен диалог” (диалог, в който волята на гражданиите се изразява най-пълно и точно - бел.ред.).”

„... отразяване, което е подчинено на приоритети и дискусионни въпроси, формулирани от самите граждани.”

„„Екипът за публичен живот” търси друг тип отразяване на публичния живот, в което зрителният ъгъл е „отдолу-нагоре””.

„... да се открие как гражданите като непрофесионалисти назовават и подреждат проблемите в публичния дневен ред.”

„В редица случаи усилията са насочени към фокусиране на гражданското репортерство върху търсенето на решения за различни обществени проблеми.”

„Факт е, че журналистите се нуждаят от нашата (гражданска - б.ред.) подкрепа, ако наистина искаме да създадем работеща публична сфера.”

Робърт М. Пърсиг "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет"

"Ако някой е неблагодарен и ти го наречеш неблагодарник, ами много хубаво, измислил си му прякор. Никакво разрешение не си намерил."

www.publisher.ucoz.org - Силата на словото


Често чуваме, че са нужни дела, не думи. И забравяме, че словото е сила , че словото е най-мощното оръжие в ръцете на обикновения гражданин, че словото е начинът, по който “обикновеният” гражданин се превръща в необикновен гражданин.
Нека пишем новини, репортажи, истории, пътеписи, есета и тн.
Словото притежава различни видове оръжия.
Нека четем безпристрастни, интересни текстове, без политически повей, а с нагласа за едно по-добро и по активно общество. Общество от необикновени граждани.

Нека силата на словото бъде с нас.


Иван Давидов, копирайтър JWTHUTS

Аз съм гражданска журналистика;
Ти си гражданска журналистика;
Той/ тя/ то е гражданска журналистика;
Ние сме гражданска журналистика;
Вие сте гражданска журналистика;
Те са гражданска журналистика.
Статистика

Общо online: 1
Гости: 1
Потребители: 0