Неделя, 19.08.2018, 03:45 | Добре дошъл Guest

Publisher


Бъди граждански журналист - публикувай!
Начало » 2009 » Октомври » 19 » Европейско рали за хора с увреждания
20:54
Европейско рали за хора с увреждания

През съботния ден (17.10.2009) се проведе стартът на едно от най- значимите социални събития в България ,а именно европейското рали за хора с увреждания . За девета поредна година ралито се превърна в зрелищно шоу , с мирис на бензин и изгорели гуми. Но целта му както винаги си остана интеграционна.
В автомобилното рали участваха екипажи от хора с физически, ментални и сензорни увреждания, парламентаристи, български и международни дипломати. Това е уникално за България автомобилно рали, защото само тук можеше да се види как спирачката или съединителя могат да бъдат управлявани с ръце чрез ръчка на волана или на арматурното табло. Седалките са ортопедични или по-специално адаптирани. Специални са и дръжките на вратите. Европейското рали е един от начините за изразяване на позицията на хората с увреждания да отстояват своите права. Хората с увреждания притежават уникален и невероятен потенциал, и само борейки се те имат шанс някой да зачете техните Европейки и Конституционни права.
Стартът на ралито, се проведе пред сградата на “Българо-Американския Културен Център на хората с увреждания”, демонстрирайки се майсторски умения пред публика и журналисти. Сред официалните гости присъстваха посланникът на САЩ,посланникът на Унгария и г-н Камас от посолството на Чехия.На победителите в ралито се връчиха специални купи заедно с членове на Европейската комисия в България.
Проектът за ралито е патентован в Библиотеката на Конгреса на САЩ.Всичките събития на Център за Психологически Изследвания са насочени към промяна на обществените нагласи към Хората с Увреждания в България, която трябва да се превърне в държава с изключително толерантен подход към хората с увреждания.
Организаторите споделиха че ,в момента икономическата криза в България утежнява положението на хората с различни възможности. За да се промени модела на зависимост, България трябва да намери начини за подпомагане на хората с различия да се присъединят към този преход като се фокусира на ранната детска възраст и добрите методики за работа с деца с различни възможности и тяхната интеграция с всички други деца. Това ще даде възможност бъдещите възрастни с различни възможности да бъдат неразделна част от обществото и да допринасят с невероятния си потенциал за неговото развитие.
Традиционно, България е поставяла своите хора с увреждания на страна от обществото. Децата с по-особени нужди се изпращат в специални училища или в сиропиталища. Възрастните хора с увреждания могат да работят в изолирана обстановка, отдалечени от нормалните работни условия и привилегии.
Цялата тази дискриминативна политика трябва да се промени !
Рубрика: Новини
Видяно: 313 | Добавено от: Гал | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 3
0   Spam
3 mari   (16.11.2009 22:43)
Съжалявам много, но по отношение на специалните училища грешите много. Това е старо и погрешно схващане. Сверете си часовника.

+1   Spam
1 ЧичоКъци   (22.10.2009 13:52)
Трябват още такива събития!
За да осъзнаем и преодолеем вродения недъг на нашето общество: нисък коефициент на толерантност (кратките й прояви най-често са вследствие на апатия). Хората с физически недъзи, инвалидите не трябва да бъдат "гетовизирани", "евфемизирани" и тн. Единственият начин за борба с този социален недъг е full contact между хората с недъзи и нас хората-уж-без-недъзи.

0   Spam
2 mitko   (22.10.2009 20:00)
Evala 4i4oKaci i az sam na tova mnenie

Само регострираните потребители могат да добавят коментари.
[ Регистрация | Вход ]
Вход
Потрбител:
Парола:
Търси
Рубрики
Новини [11]
Репортажи [0]
Статии [2]
Политика и икономика [1]
Общество [5]
Свят [1]
Култура и изкуства [0]
Други [2]
Календар
«  Октомври 2009  »
НПВСЧПС
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архив
Гражданска журналистика
  
„Участвам в едно движение за промяна на начина, по който американската преса вижда и прави нещата. То се нарича „публична” или „гражданска” журналистика.

„Гражданската журналистика е поне ТРИ НЕЩА:

·  Първо, тя е една нова концепция за мисията на медиите.

·  Второ, тя е вече и практика, постепенно разширяваща се в американската журналистика.

·  На трето място тя е движение на хора и организации.”

„Медиите са отговорни за създаването и поддържането на истински публичен диалог - те са тези, които правят от него „делиберативен диалог” (диалог, в който волята на гражданиите се изразява най-пълно и точно - бел.ред.).”

„... отразяване, което е подчинено на приоритети и дискусионни въпроси, формулирани от самите граждани.”

„„Екипът за публичен живот” търси друг тип отразяване на публичния живот, в което зрителният ъгъл е „отдолу-нагоре””.

„... да се открие как гражданите като непрофесионалисти назовават и подреждат проблемите в публичния дневен ред.”

„В редица случаи усилията са насочени към фокусиране на гражданското репортерство върху търсенето на решения за различни обществени проблеми.”

„Факт е, че журналистите се нуждаят от нашата (гражданска - б.ред.) подкрепа, ако наистина искаме да създадем работеща публична сфера.”

Робърт М. Пърсиг "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет"

"Ако някой е неблагодарен и ти го наречеш неблагодарник, ами много хубаво, измислил си му прякор. Никакво разрешение не си намерил."

www.publisher.ucoz.org - Силата на словото


Често чуваме, че са нужни дела, не думи. И забравяме, че словото е сила , че словото е най-мощното оръжие в ръцете на обикновения гражданин, че словото е начинът, по който “обикновеният” гражданин се превръща в необикновен гражданин.
Нека пишем новини, репортажи, истории, пътеписи, есета и тн.
Словото притежава различни видове оръжия.
Нека четем безпристрастни, интересни текстове, без политически повей, а с нагласа за едно по-добро и по активно общество. Общество от необикновени граждани.

Нека силата на словото бъде с нас.


Иван Давидов, копирайтър JWTHUTS

Аз съм гражданска журналистика;
Ти си гражданска журналистика;
Той/ тя/ то е гражданска журналистика;
Ние сме гражданска журналистика;
Вие сте гражданска журналистика;
Те са гражданска журналистика.
Статистика

Общо online: 1
Гости: 1
Потребители: 0